Сдам Сам

ПОЛЕЗНОЕ


КАТЕГОРИИ







Г) В тканини, порожнини організму чи в зовнішнє середовище.





Г) В тканини, порожнини організму чи в зовнішнє середовище.

д) В зовнішнє середовище та порожнини організму.

 

2. Дайте найбільш повну правильну відповідь: причиною кровотечі є:

а) Ушкодження судинної стінки в результаті травми.

б) Порушення прониклості судинної стінки.

в) Роз”їдання стінки кровоносних судин

Г) Травма судин, порушення проникності судинної стінки.

д) Цинга, сепсіс.

 

3. Які кровотечі розрізняють за часом появи:

А) Первинні, вторинні ранні, вторинні пізні.

б) Тривалі, нетривалі.

в) Профузні, інтенсивні, неінтенсивні.

г) Гострі, хронічні, що рецидивують.

д) Що зупинилися, що продовжуються.

 

4. Які кровотечі розрізняють за анатомічною класифікацією?

а) Первинні, вторинні.

б) Скриті внутрішні, скриті зовнішні.

В) Артеріальні, венозні, капілярні, паренхиматозні.

г) Ранні, пізні.

д) Зовнішні, внутрішні.

 

5. Які кровотечі розрізняють за клінічними проявами?

а) Септичні, аррозивні,

б) Артеріальні, венозні, капілярні.

в) Ранні, пізні.

Г) Зовнішні, внутрішні, скриті.

д) Первинні, вторинні.

6. Вкажіть легку ступінь крововтрати по верхній межі ОЦК

а) До 5% .

б) До 10% .

в) До 15% .

г) До 20%.

д) До 25% .

 

7.Жінка 30 років, при ДТП одержала закриту травму живота. Стан важкий, АД 80/20 мм.рт.ст., пульс 128 уд-хв. Шкіра бліда. Черевна стінка напружена. Сеча нормального кольору. Який діагноз?

А) Внутрішня кровотеча (разрив селезінки).

Б) Разрив печінки.

В) Разрив кишок.

Г) Разрив шлунку.

Д) Разрив лівої нирки.

8. Хворий М., оперується в зв”язку з внутрішньою черевною кровотечею після ДТП. В якому випадку можна використати кров із черевної порожнини для реінфузії?

А) Разрив селезінки.

Б) Разрив печінки.



В) Разрив тонкої кишки.

Г) Разрив сечового міхура.

Д) Разрив шлунку.

9.Блювота типу “кофейної гущі” спостерігається при :

А) Легневій кровоточі.

Б) Виразці шлунку та 12 палої кишки яка кровить.

В) Пухлині сліпої кишки.

Г) Геморої.

Д) Гемоперетонеумє.

 

10.Хвора В., 28 років, 2 години назад під час ДТП отримала травму живора. Під час операції у череній порожнині виявлено 1,5 літра крові в наслідок пошкодження селезінки в декільках місцях. Який вид гемотрансфузії ви приміните в цьому віпадку?

А) Реінфузія.

Б) Непяме переливання.

В) Пряме переливання.

Г) Аутотрансфузія.

Д) Замінна трансфузія.

11.Для гемостазу при гострій кровотечі в першу чергу необхідно перелить :

А) Лейкоцитарну масу.

Б) Кровозамінники (поліглюкін).

В) Плазму або цільну кров.

Г) Розчин глюкози.

Д) Ерітроцитарну масу.

12.На які групи поділяються симптоми кровотечі?

а) Місцеві, загальні.

б) Явні, скриті.

в) Зовнішні, внутрішні.

г) Первинні, вторинні.

д)Одиничні, множинні.

13.Дайте найбільш повну правильну відповідь: небезпека кровотечі полягає в розвитку:

а) Шоку, колапсу, анемії, сдавлення життєво важливих органів.

б) Шоку, колапсу, істинної аневризми.

в) Шоку, анемії, лейкопенії.

г) Колапсу, порушення функції органу, асфіксії.

д) Анемії, лейкоцитозу, ацидозу.

14.Мелена – це симптом, який зустрічається при:

а) Легеневій кровотечі.

б) Геморої.

В) Ректальній кровотечі.

г) Кровотечі язви шлунка.

д) Розриві селезінки.

15.Вкажіть середню ступінь крововтрати по верхній межі ОЦК

а) До 15% .

б) До 20% .

в) До 25%.

г) До 30%.

д) До 35%.

 

16.Хворий В., 40 років, одержав різану рану в задній ділянці лівого колінного згину. Кровотеча інтенсивна, кров фонтанує. Пальцевим притисканням артерії в паху кровотечу тимчасово зупинено. Для доставки потерпілого в хірургічне відділення вирішено накласти на стегно джгут. На який максимальний термін допустиме накладання джгута?

а) 20 хв.

б) Півгодини.

В) 2 год.

г) 3 год.

д) 4 год.

17. До методів тимчасової зупинки кровотечі відносять все, крім:

а) Накладання джгута – закрутки.

б) Тимчасове шунтування судини.

в) Накладання затискача на судину, що кровоточить.

Г) Накладання заплати на бокову рану чи дефект у стінці судини.

д) Накладання стискаючої пов’язки.

 

18. Кінцевий гемостаз при розриві селезінки та супутньому гемоперитонеумі досягається тільки при:

а) Швидкій реінфузії зібраної крові.

б) Перетискуванні пальцями селезіночної артерії.

В) Спленектомії.

г) Все вище надане вірно.

д) Все вище надане вірно, крім п.3.

 

19.Вкажіть нормальну кількість еритроцитів в крові по системі СІ:

а)

б)

в)

г)

20.На які основні групи поділяються способи зупинки кровотечі?

А) Тимчасові, остаточні.

б) Фізичні, хімічні.

в) Механічні, біологічні.

г) Надійні, ненадійні.

д) Долікарські, лікарські.

 

21.. Безперервний максимальний за тривалістю термін накладання джгута на нижню кінцівку взимку складає:

а) 3 години.

б) 4 години.

В) 1 година

г) 2 години.

д) 0,5 години.

22.Судинний шов з метою гемостазу накладається при ушкодженні:

а) Капілярів.

б) Артеріол.

в) Венул.

г) Будь-яких судин.

Д) Магістральних судин.

23.Вкажіть метод кінцевого гемостазу при ушкодженні аорти.

а) Перев’язка судини в рані.

Б) Судинний шов.

в) Накладення кровозупинюючого затискача.

г) Тампонада рани.

д) Перев’язка судини на протязі.

 

24.Вкажіть метод кінцевого гемостазу при глибокому розриві селезінки, гемоперітонеумі.

а) Ушивання розриву.

б) Перев’язка селезіночної артерії.

В) Спленектомія.

г) Обшивання судин, що кровоточать.

д) Пломбування дефекту селезінки.

 

25.Вкажіть метод кінцевого гемостазу при поранені серця, гемоперикарді.

а) Дренування порожнини перикарду.

б) Створення анастомозу між дефектом серця та аортою.

в) Діатермокоагуляція дефекту.

Г) Ушивання рани.

д) Тампонада рани.

 

26.Вкажіть метод кінцевого гемостазу при поранені загальної сонної артерії.

а) Накладення кровозупинюючого затискача.

Б) Судинний шов.

в) Перев’язка на протязі.

г) Тампонада рани.

д) Закручування судини.

 

27.Коли необхідно накладати джгут, або закрутку?

А)Пошкодженні капіляри

б)ошкоджена вена

в)ошкоджена артерія

А) реінфузія

б) непряму

в) пряму

г) аутотрансфузію

д) замінну

 

8. При визначенні груп крові брали краплі крові у п’ять разів менше від крапель сироватки і змішували їх однією скляною паличкою, результати оцінювали через 3хв. Які помилки допущені?

а) крапля крові повинна бути в 10 разів менша, ніж крапля сироватки

б) кожну краплю сироватки окремими скляними паличками змішують з поруч розміщеною краплею крові

в) результати оцінюють через 5хв.

Б) перед кожною трансфузією

в) береться із паспорта хворого

г) береться із історії хвороби

д) виясняється у хворого перед трансфузією

 

10. Яке значення мають антигени та антитіла в системі АВ0 у трансфузиологічній практиці?

Б) на групову сумісність

в) на резус-сумісність

г) біологічну

д) підшкірну на переносимість

 

12. При визначенні групи крові експрес-методом використовують:

А)0(I)

Б)А(II)

В)В(III)

Г)АВ(IV)

 

15.При виявленні групи крові за допомогою цоліклонів виявлена аглютінація з цоліклоном А. Яка група крові?

А)0(I)

Б)А(II)

В)В(III)

Г)АВ(IV)

 

16. При виявленні групи крові за допомогою цоліклонів виявлена аглютінація з цоліклоном А і В. Яка група крові?

А)0(I)

Б)А(II)

В)В(III)

Г)АВ(IV)

17.Яке значення мають антигени та антитіла в системі АВ0 у трансфузиологічній практиці?

В) ізоаглютинація

г) гетероаглютинація

д) гомоаглютинація

 

19. Забір крові на визначення сумісності по системі АВ0та резус-фактору проводиться з:

а) пальця на предметне скло

б) вени в меланжер

в) пальця на предметне скло з додаванням натрію цитрату

Г) вени в суху пробірку

д) вени в пробірку з ізотонічним розчином натрію хлориду

 

20. Гемотрансфузіонний і акушерський аналізи перед переливанням крові дозволяють:

Г) 5 – 6 діб

д) 21 добу

 

22. Профілактика гемотрансфузіонних реакцій та ускладнень є:

а) тільки психологічною підготовкою хворих

б) переливанням крові тільки І групи

в) підбір крові тільки по АВ0 та резус-фактору

Г) цоліклоном анти-Д Супер

д) після 1 року народження

 

25. В яких елементах крові міститься резус-фактор?

а) плазма

б) лейкоцити

В) еритроцити

г) тромбоцити

д) моноцити

 

26. У жінки 30р. при других родах народилася дитина з симптомами гемолітичної хвороби. Група крові у жінки А (ІІ) Rh-, група крові новонародженого В (ІІІ) Rh+, у батька новонародженого теж В (ІІІ) Rh+. Яка найімовірніша причина імуноконфлікту?

а) конфлікт по антигену АВ

Б) резусконфлікт

в) конфлікт по антигену В

г) конфлікт по АВ0

д) конфлікт по антигену А

 

27. У доношеного новонародженого малюка діагнозтована гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Показник вмісту білірубіну критичне. Група крові малюка В (ІІІ), матері А (ІІ). Призначено замінне переливання крові. Який підбір донорської крові необхідний для цього?

Б) Вінером

в) Юдіним

г) Доссе

д) Шамовим

 

29. Для уникнення післятрансфузійних реакцій та ускладнень від переливання Rh –несумісної крові необхідно:

а) переливати кров, сумісну по групі

б) переливати кров, сумісну по Rh-фактору

в) проводити біологічну пробу

г) проводити пробу на індивідуальну сумісність

Д) все вишче перелічене

 

30. Переливання Rh – реципієнтам Rh+ крові може привести до:

а) розвитку післятрансфузійної реакції

б) появленням сенсісілізації до Rh – фактору

в) гемолітичної жовтяниці новонародженого

г) гострої ниркової недостатності

А) розрив селезінки

б) розрив печінки

в) розрив тонкого кишечника

г) розрив сечового міхура

д) розрив шлунка

 

 

2. Переливання крові протипоказано при:

а) гнійній інтоксикації

б) важких оперативних втручаннях

В) плазму або цільну кров

г) розчин глюкози

д) еритроцитарну массу

 

4. Що краще переливати при гострій крововтраті при ОЦК 15% і більше?

а) еритроцитарну масу

б) плазму

В) цільну кров

г) альбумін

д) лейкоцитарну масу

 

5. Як діє на організм перелита донорська кров?

а) заміщуюче, кровозупиняюче

б) дезентоксикаційне, стимулююче, живильне

в) імунобіологічне

г) гемодінамичне

Д) вірно все вищеназване

 

6. Хто уперше в нашій країні провів переливання крові людині з урахуванням групової приналежності:

а) Янський

Б) Шамов

в) Ланштейнер

г) Филомафітський

д) Пірогов

 

7. .Хворий І,42 роки ,поступив у хірургічне відділення з гострої шлунково-кишковою кровотечею. Виникла необхідність гемотрансфузії. Група крові В(ІІІ), резус-позитивна. Проведено пробу на індивідуальну сумісність за системою АВО та резус-сумісність. Щоб перелити хворому кров треба зробити ще біологічну пробу. Вкажіть правильний метод її проведення.

Б) перед кожною трансфузією

в) береться із паспорта хворого

г) береться із історії хвороби

д) усі відповіді вірні

 

9. Ренфузія крові - це переливання :

а) донорської консервованої крові

б) крові , яка вилилась в порожні органи

Г) виконує п.1, 2, 3

д) організовує хворому гемодіаліз

 

16. . З метою профілактики СНІДу від здачі крові (донорства)

відстраняються особи :

 

а) хворі та вірусоносії СНІДу

б) серопозитивні в іммуноферментному аналізі на ВІЧ

в) хто знаходився за кордоном більше 1 місяця

г) з групи ризику

Г) ерітроцитарну масу

д) цільну кров

 

20. З метою гемостазу при гострій кровотечі у першу чергу необхідно перелити:

 

а) лейкоцитарну масу

б) кровозамінник ( поліглюкін, реополіглюкін)

В) плазму або цільну кров

г) розчин глюкози

д) ерітроцитарну масу

 

21. Що краще перелити при білковому дефіциті ?

 

а) цільну кров

б) ерітроцитарну масу

в) поліглюкін

Г) альбумін

д) лейкоцитарну масу

 

22. Вкажіть препарати та компоненти крові :

 

а) поліглюкін, поліфер, ацесоль, альвєзін

В) кальція хлорид

г) магнія хлорид

д) заліза хлорид

 

24. Вкажіть фактор, котрий може бути обумовлено руйнування еритроцитів при гемо трансфузії:

а) алергічна реакція

б) анафілактична реакція

Д) все вище наведене

 

28. При підготовці хворих до гемотрансфузії необхідно зробити :

 

а) зробити загальний аналіз сечі;

б) зробити загальний аналіз крові;

в) зібрати гемотрансфузійний анамнез

г) зібрати акушерський анамнез

А) пірогенні реакції

б) тромбоемболія

в) гостре розширення серця

г) порушення кровообігу в кінцівках

д) гостра ниркова недостатність

 

30. . На протязі якого часу після гемотрансфузії необхідно проводити динамічне стеження за хворим ?

 

а) хворий не потребує погляду

б) 1 год

в) 2 год

Г) 3 год

д) 5 год

 

Відповіді: 1.А 2.В 3.В 4.В5.Д6.Б 7.А 8.Б 9.В 10.Д 11.Б 12.Б 13.Б 14.В 15.Г 16.Д 17.В 18.Б 19.Г 20.В 21.Г 22.б 23.В 24.В 25.В 26.Г 27.Д 28.Д 29.А 30.Г

 

 

.

 

 

 

 

 

г) В тканини, порожнини організму чи в зовнішнє середовище.

д) В зовнішнє середовище та порожнини організму.

 

2. Дайте найбільш повну правильну відповідь: причиною кровотечі є:

а) Ушкодження судинної стінки в результаті травми.

б) Порушення прониклості судинної стінки.

в) Роз”їдання стінки кровоносних судин









Не нашли то, что искали? Воспользуйтесь поиском гугл на сайте:


©2015- 2019 zdamsam.ru Размещенные материалы защищены законодательством РФ.