Сдам Сам

ПОЛЕЗНОЕ


КАТЕГОРИИ







Г) підбір крові по групі та резус-фактору з проведенням усіх проб на сумісність





д) проведення тільки біологічної проби

 

23. «Бомбейською» називається група крові, у якій немає:

а) аглютинінів

б) аглютиногенів

В) аглютиногенів, але є додатковий аглютинін (анти-0)

г) відсутній резус-фактор

д) у новороджених з гемолітичною жовтяницею

 

24. Резус-фактор визначають:

а) стандартними сироватками

б) цоліклоном анти-А

в) цоліклоном анти-В

Г) цоліклоном анти-Д Супер

д) після 1 року народження

 

25. В яких елементах крові міститься резус-фактор?

а) плазма

б) лейкоцити

В) еритроцити

г) тромбоцити

д) моноцити

 

26. У жінки 30р. при других родах народилася дитина з симптомами гемолітичної хвороби. Група крові у жінки А (ІІ) Rh-, група крові новонародженого В (ІІІ) Rh+, у батька новонародженого теж В (ІІІ) Rh+. Яка найімовірніша причина імуноконфлікту?

а) конфлікт по антигену АВ

Б) резусконфлікт

в) конфлікт по антигену В

г) конфлікт по АВ0

д) конфлікт по антигену А

 

27. У доношеного новонародженого малюка діагнозтована гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Показник вмісту білірубіну критичне. Група крові малюка В (ІІІ), матері А (ІІ). Призначено замінне переливання крові. Який підбір донорської крові необхідний для цього?

А) група крові В (ІІІ), Rh(-)

б) група крові 0 (І), Rh(-)

в) група крові А (ІІ), Rh(+)

г) група крові А (ІІ), Rh(-)

д) група крові В (ІІІ), Rh(+)

 

28. . Ким був відкритий перший антиген системи Rh (D) – резус фактор?

а) Спасокукотським

Б) Вінером

в) Юдіним

г) Доссе

д) Шамовим

 

29. Для уникнення післятрансфузійних реакцій та ускладнень від переливання Rh –несумісної крові необхідно:

а) переливати кров, сумісну по групі

б) переливати кров, сумісну по Rh-фактору



в) проводити біологічну пробу

г) проводити пробу на індивідуальну сумісність

Д) все вишче перелічене

 

30. Переливання Rh – реципієнтам Rh+ крові може привести до:

а) розвитку післятрансфузійної реакції

б) появленням сенсісілізації до Rh – фактору

в) гемолітичної жовтяниці новонародженого

г) гострої ниркової недостатності

Д) всіх вище перелічених ускладнень

 

 

Відповіді:1.Д 2.В 3.А 4.Г 5.Б. 6.А 7.А 8.Г 9.Б 10.А 11.Б 12.А 13.Б 14.Б 15.Б 16.Г 17.А 18.В 19.Г 20.А 21.Г 22.Г 23.В 24.Г 25.В 26.Б 27.А 28.Б 29.Д 30.Д

 

 

Тема №3

 

 

Переливання крові, препаратів крові, кровозамінників

Ускладнення гематрансфузії

 

1.Потерпілого М., 42 р., оперують з приводу внутрішньо-черевної кровотечі внаслідок автомобільної катастрофи. В яких випадках можна використовувати кров пацієнта з черевної порожнини з метою реінфузії?

А) розрив селезінки

б) розрив печінки

в) розрив тонкого кишечника

г) розрив сечового міхура

д) розрив шлунка

 

 

2. Переливання крові протипоказано при:

а) гнійній інтоксикації

б) важких оперативних втручаннях

В) важких порушень функцій печінки, нирок, серця

г) проведенні реанімаційних заходів

д) шоці

 

3. З метою гемостазу при гострій кровотечі в першу чергу необхідно переливати:

а) лейкоцитарну масу

б) кровозамінники (поліглюкін, ріополіглюкін)

В) плазму або цільну кров

г) розчин глюкози

д) еритроцитарну массу

 

4. Що краще переливати при гострій крововтраті при ОЦК 15% і більше?

а) еритроцитарну масу

б) плазму

В) цільну кров

г) альбумін

д) лейкоцитарну масу

 

5. Як діє на організм перелита донорська кров?

а) заміщуюче, кровозупиняюче

б) дезентоксикаційне, стимулююче, живильне

в) імунобіологічне

г) гемодінамичне

Д) вірно все вищеназване

 

6. Хто уперше в нашій країні провів переливання крові людині з урахуванням групової приналежності:

а) Янський

Б) Шамов

в) Ланштейнер

г) Филомафітський

д) Пірогов

 

7. .Хворий І,42 роки ,поступив у хірургічне відділення з гострої шлунково-кишковою кровотечею. Виникла необхідність гемотрансфузії. Група крові В(ІІІ), резус-позитивна. Проведено пробу на індивідуальну сумісність за системою АВО та резус-сумісність. Щоб перелити хворому кров треба зробити ще біологічну пробу. Вкажіть правильний метод її проведення.

А) тричі вливати кров струмно по 15-20мл з інтервалом 3хв.

б) двічі вливати кров струмно по 15-20мл з інтервалом 3хв.

в) двічі вливати кров крапелино по 15-20мл з інтервалом 5хв.

г) тричі вливати кров струмно по 15-20мл з інтервалом 10хв.

д) одноразово вливати 15 мл крові струмно

 

8. Скільки разів проводиться проба на індивідуальну сумісність при повторних гемотрансфузіях?

а) тільки перед першою трансфузією

Б) перед кожною трансфузією

в) береться із паспорта хворого

г) береться із історії хвороби

д) усі відповіді вірні

 

9. Ренфузія крові - це переливання :

а) донорської консервованої крові

б) крові , яка вилилась в порожні органи

В) крові яка вилилася в різні порожнини організму

г) консервованої раніше заготовленої аутокрові

д) донорської крові з ексфузієй крові реципієнта

 

10. Помилки при виявлені групи крові пов”язані із :

а) порушенням температурного режиму реакції

б) невірним співвідношенням тестових реактивів та крові

в) використанням тестових реактивів з минулим терміном дії

г) порушенням техніки та недотриманням часу протікання реакції

Д) всі порушенням вище перераховані

11. При переливанні група крові :

а) перевіряється при першої гімотрансфузії

Б) перевіряється при кожній гімотрансфузії

в) не перевіряється, достатньо даних паспорта

г) не перевіряється, достатньо даних в історії хвороби

д) не перевіряється, достатньо даних анамнезу

 

12. Біологічна проба на сумісність крові донора та реципієнта. Укажіть вірну відповідь.

а) біологічна проба проведена з інтервалом 1хв; реакції не було, гемотрансфузія продовжена

Б) біологічна проба проведена з початку переливання крові трьохкратно струйно по 10-25 мл з інтервалом 3хв.

в) біологічна проба під наркозом не проводиться , так як контакт з хворим відсутній

г) з початку переливання крові струйно введено 25 мл її , самопочуття хворого та об”активні данні без змін,через 5хв.переливання продовжено

д) біологічна проба проводиться тільки для реціпієнтів з резус позитивним фактором

 

13. Чим відрізняється плазма крові від сироватки:

а) в сироватці відсутні лейкоцити та тромбоцити

Б) в сироватці відсутній фібріноген

в) в сироватці немає аглютиногенів

г) в сироватці немає гамоглобулінів

д) сироватка містить консервант.

 

 

14. Як поступити з флаконом , що звільнився після переливання крові та її компонентів ?

 

а) вимити та здати у лабораторію

б) не мити та не здавати у лабораторію

В) залишити 10-15 мл крові у флаконі на 48 годин у холодильнику

г) не мити, здати в лабораторію

д) залишити 10-15 мл крові у флаконі на 6 годин

 

15. Дії відповідального лікаря в лікарні у випадку переливання несумісної крові:

 

а) викликає консультанта з відділення «штучна нирка»

б) доводить до відома головному лікарю лікарні

в) починає обмінне переливання крові

Г) виконує п.1, 2, 3

д) організовує хворому гемодіаліз

 

16. . З метою профілактики СНІДу від здачі крові (донорства)

відстраняються особи :

 

а) хворі та вірусоносії СНІДу

б) серопозитивні в іммуноферментному аналізі на ВІЧ

в) хто знаходився за кордоном більше 1 місяця

г) з групи ризику

Д) всі вище названі категорії

17. Реціпієнт – це :

 

а) хворий після кровотечі

б) людина, яка надає частину своєї крові , інших тканин та органів для лікування або для діагностичних цілей.

В) людина, котрій робиться переливання донорської крові або її препаратів

г) одужуючий

д) лікар, який виконує переливання донорської крові

 

18. Вкажіть препарати та компоненти крові :

 

а) поліглюкін, полімер, альвєзін









Не нашли то, что искали? Воспользуйтесь поиском гугл на сайте:


©2015- 2019 zdamsam.ru Размещенные материалы защищены законодательством РФ.