Сдам Сам

ПОЛЕЗНОЕ


КАТЕГОРИИ







Г)коджені магістральні артерії, або вена





д)в усіх наведених ситуаціях

28.Ви надаєте допомогу жінці Р., 56 років, у якої виникла інтенсивна кровотеча з розірваного варикозного розширеного венозного вузла на гомілці. В чому полягає перша допомога?

А) Накласти на рану стискаючу асептичну пов’язку, надати кінцівці припідняте положення та госпіталізувати в хірургічне відділення.

б) Накласти джгут Есмарха нижче рани та госпіталізувати в хірургічне відділення.

в) Накласти джгут Есмарха вище рани та госпіталізувати в хірургічне відділення.

г) Накласти імпровізований джгут на гомілку нижче рани.

д) Накласти на рану асептичну пов’язку та госпіталізувати в хірургічне відділення.

 

29.Хворий М., 40 років, отримав травму в середній третині правого стегна, яка супроводжувалася інтенсивною кровотечею. Через 20 хв. після накладання джгута поступив у хірургічне відділення. Черговий хірург при ревізії рани виявив розрив стегнової артерії з дефектом 4 см. Яка тактика лікування в стаціонарі?

А) Первинна хірургічна обробка рани, пластика стегнової артерії аутовеною.

б) Первинна хірургічна обробка рани і перев’язка стегнової артерії.

в) Первинна хірургічна обробка рани з накладанням циркулярного шва на артерію.

г) Перев’язка стегнової артерії та проведення шунтування.

д) Первинна хірургічна обробка рани і кінцева зупинка кровотечі.

 

30.. Хворому Б., 56 років, проведено пластику пошкодженої підколінної артерії. На 6 день у хворого підвищилась температура до 38,8 С, з’явилися біль у нозі і гнійні виділення з рани. Після зняття швів з рани виникла інтенсивна артеріальна кровотеча, яку було тимчасово зупинено накладанням еластичного джгута. Ваша подальша тактика.



а) Перев’язати артерію проксимальніше рани.

Б) Перев’язати судину в рані.

в) Провести тугу тампонаду рани.

г) Провести електрокоагуляцію судини.

д) Перев’язати судину в рані, дренування рани.

 

Відповіді:

1.Г 2.Г 3.А 4.В 5.Г 6.Г 7.А 8.А 9.Б 10.А 11.В 12.А 13.А 14 В. 15.Г 16.В 17 Г 18.В 19.Б 20.А 21.В 22.Д 23.Б 24.В 25.Г 26.Б 27.Г 28.А 29.А 30.Б

Тема №2

Вчення про кров.

Групи крові. Резус фактор.

Проби при переливанні крові.

 

1.Вкажіть зміст аглютиногенів у еритроцитах у хворого з групою крові 0 (І):

а) еритроцити містять аглютиноген В

б) еритроцити містять аглютиногени А

в) еритроцити не містять аглютиногенів

г) еритроцити містять аглютиногени А і В

Д) еритроцити містять лише аглютинини

2. Вкажіть зміст аглютиногенів у еритроцитах у хворого з групою крові А (ІІ):

а) еритроцити містять аглютиноген В

Б) еритроцити містять аглютиногени А

в) еритроцити не містять аглютиногенів

г) еритроцити містять аглютиногени А і В

д) еритроцити містять лише аглютинини

 

3. Вкажіть зміст аглютиногенів у еритроцитах у хворого з групою крові В (ІІІ):

А) еритроцити містять аглютиноген В

б) еритроцити містять аглютиногени А

в) еритроцити не містять аглютиногенів

г) еритроцити містять аглютиногени А і В

д) еритроцити містять лише аглютинини

 

4. Вкажіть зміст аглютиногенів у еритроцитах у хворого з групою крові АВ (ІV):

а) еритроцити містять аглютиноген В

б) еритроцити містять аглютиногени А

в) еритроцити не містять аглютиногенів

Г) еритроцити містять аглютиногени А і В

д) еритроцити містять лише аглютинини

 

5. Вкажіть правильне написання групи крові 0 (І) за системою аглютинін-аглютиноген:

а) Аβ

б) 0 αβ

в) Вα

г) АВ (0)

д) АВ αβ

 

6. Вкажіть правильне написання групи крові А (ІІ) за системою аглютинін-аглютиноген:

а) Аβ

б) 0 αβ

в) Вα

г) АВ (0)

д) АВ αβ

 

7. Хворий В., 28р. 2 год. тому, під час автомобільної аварії отримав закриту травму живота. Під час ревізії в черевній порожнині виявлено до 1,5 л рідкої крові. Селезінка пошкоджена в декількох місцях. Який вид трансфузії слід застосувати в цьому випадку?

А) реінфузія

б) непряму

в) пряму

г) аутотрансфузію

д) замінну

 

8. При визначенні груп крові брали краплі крові у п’ять разів менше від крапель сироватки і змішували їх однією скляною паличкою, результати оцінювали через 3хв. Які помилки допущені?

а) крапля крові повинна бути в 10 разів менша, ніж крапля сироватки

б) кожну краплю сироватки окремими скляними паличками змішують з поруч розміщеною краплею крові

в) результати оцінюють через 5хв.

Г) кров і сироватки повинні бути у співвідношенні 1:10. Для кожної групи сироватки потрібна окрема скляна паличка. Тарілку протягом 5хв. обережно похитують, після чого оцінюють реакцію

д) усі відповіді правильні

 

9. Скільки разів проводиться проба на індивідуальну сумісність при повторних гемотрансфузіях?

а) тільки перед першою трансфузією

Б) перед кожною трансфузією

в) береться із паспорта хворого

г) береться із історії хвороби

д) виясняється у хворого перед трансфузією

 

10. Яке значення мають антигени та антитіла в системі АВ0 у трансфузиологічній практиці?

А) визначають сумісність крові, що переливають

б) не мають принципового значення

в) характеризують лейкоцити людини

г) враховуються при аллопластиці

д) служать основним показником пересадки органів

 

11. Яку пробу роблять при переливанні плазми?

а) не ставлять

Б) на групову сумісність

в) на резус-сумісність

г) біологічну

д) підшкірну на переносимість

 

12. При визначенні групи крові експрес-методом використовують:

А) стандартні сироватки 0 (І), А (ІІ), В (ІІІ), АВ (ІV)

б) стандартні еритроцити 0 (І), А (ІІ), В (ІІІ)

в) моноклональні сироватки анти-А і анти-В

г) стандартні еритроцити та стандартні сироватки 0 (І), А (ІІ), В (ІІІ), АВ (ІV)

д) стандартні сироватки чотирьох груп та моноклональні сироватки

 

13. Чим відрізняється плазма крові від сироватки?

А)В сироватці відсутні ерітроцити

Б) В сироватці відсутній фібріноген

В) В сироватці відсутній аглютіноген

Г) В сироватці відсутній гемаглобін

Д) В сироватці відсутній консервант

 

14.При виявленні групи крові за допомогою цоліклонів аглютінації не має. Яка група крові?

А)0(I)

Б)А(II)

В)В(III)

Г)АВ(IV)

 

15.При виявленні групи крові за допомогою цоліклонів виявлена аглютінація з цоліклоном А. Яка група крові?

А)0(I)

Б)А(II)

В)В(III)

Г)АВ(IV)

 

16. При виявленні групи крові за допомогою цоліклонів виявлена аглютінація з цоліклоном А і В. Яка група крові?

А)0(I)

Б)А(II)

В)В(III)

Г)АВ(IV)

17.Яке значення мають антигени та антитіла в системі АВ0 у трансфузиологічній практиці?

А) визначають сумісність крові, що переливають

б) не мають принципового значення

в) характеризують лейкоцити людини

г) враховуються при аллопластиці

д) служать основним показником пересадки органів

 

18. Як називається реакція антиген-антитіло при визначенні резус-фактора крові?

а) псевдоаглютинація

б) панаглютинація

В) ізоаглютинація

г) гетероаглютинація

д) гомоаглютинація

 

19. Забір крові на визначення сумісності по системі АВ0та резус-фактору проводиться з:

а) пальця на предметне скло

б) вени в меланжер

в) пальця на предметне скло з додаванням натрію цитрату

Г) вени в суху пробірку

д) вени в пробірку з ізотонічним розчином натрію хлориду

 

20. Гемотрансфузіонний і акушерський аналізи перед переливанням крові дозволяють:

А) запобігти можливі гемотрансфузіонні ускладнення

б) екстрено підібрати донорську кров

в) визначити резус-належність та групу хворого

г) виявити спадкові захворювання

д) оформити історію хвороби

 

21. Скільки часу можна зберігати кров для визначення резус-фактора при температурі +4…+8 °С?

а) 2 – 3 год.

б) до 1 доби

в) 2 – 3 доби

Г) 5 – 6 діб

д) 21 добу

 

22. Профілактика гемотрансфузіонних реакцій та ускладнень є:

а) тільки психологічною підготовкою хворих

б) переливанням крові тільки І групи

в) підбір крові тільки по АВ0 та резус-фактору









Не нашли то, что искали? Воспользуйтесь поиском гугл на сайте:


©2015- 2019 zdamsam.ru Размещенные материалы защищены законодательством РФ.